Wat wil ik nu echt?
Wat wil ik nu echt?

Waar kom jij nu 's ochtends je bed nog vooruit? Leef je het leven wat je wil leven en doe je nu echt de dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent?

In mijn jeugd droomde ik om politieagent te zijn. Ik wilde mensen helpen en de wereld veiliger maken. Met deze drijfveren en een chemische achtergrond startte ik in 1998 bij de brandweeracademie. Rond mijn 40e ontstond er bij mij een gevoel van onrust. Is dit het nu? Wat wil ik nu echt? Hoe wil ik verder? Een zoektocht met pieken en dalen begon. Tijdens die zoektocht merkte ik dat er opvallend veel mensen met dezelfde vragen rondlopen. Velen blijven ermee rondlopen, raken gefrustreerd, ziek of haken mentaal gewoon af. Ik heb gemerkt dat coaching enorm kan helpen in het verkrijgen van zelfinzicht, acceptie en het bepalen van richting om meer aansluiting te krijgen met wat je echt wil.

Aanpak

De coach heeft de rol van buddy, onderzoeker, filosoof of architect. Als buddy helpt hij je in het afscheid nemen van een bepaalde fase en gemiste dromen. Als analyticus zoekt hij samen met jou naar oorzaken, patronen en (onuitgewerkte) thema's. Hij is ook de architect die je helpt je toekomst te ontwerpen zodat deze zoveel mogelijk aansluit bij je levens- en loopbaanwensen. Ten slotte gaat hij samen met je het verleden herinterpreteren en nieuwe betekenis of zin geven. Dit gebeurt door het verleden in het prespectief van toekomst te plaatsen.

Blokkades

Wanneer je weet wat je wilt, kan het zomaar zijn dat je door blokkades (angsten, irrationele overtuigingen) wordt belemmerd te doen wat je echt wilt en je niet je verlangens volgt. Door inzicht te krijgen in je blokkades en hiermee om te gaan kun je stappen maken in de richting die je wilt. Typische vragen die hierbij horen zijn:

 1. Waarom durf ik niet echt nieuwe dingen aan te pakken en blijf ik hangen in routine?

 2. Waarom heb ik steed conflicten met collega's?

 3. Waarom durf ik niet zelf beslissingen te nemen en laat ik ze nemen door een ander, terwijl ik wel eindverantwoordelijke wil zijn?

 4. Hoe kan ik meer afstand nemen van mijn werk?

 5. Waarom wil ik mijzelf continue bewijzen?

 6. Hoe stel ik beter grenzen en leer ik vaker 'nee' zeggen?

 7. Ik wil graag manager worden maar waarom het lukt me niet om zo'n baan te krijgen?

 8. Waarom werk ik onder mijn niveau?

 9. Wat weerhoudt me om voor mezelf te beginnen?

Aanpak

De focus ligt hierbij op (meer) inzicht krijgen in het 'denken'. Het denken bepaalt namelijk je gevoel en je gedrag. Door anders te leren denken, verandert je gedrag. Belangrijk is inzicht te krijgen in je belemmerende overtuigingen en hiermee aan de slag te gaan. Gedrag is hardnekkig en ingesleten als een groef in een plaat. Nieuw gedrag leer je door te 'doen, doen, doen' en hierop te reflecteren. Vooral reflecteren is belangrijk want reflecteren = leren.

Methodes die ingezet kunnen worden zijn waardenoefeningen en de RET methode.

Jouw resultaten:

 • Antwoord krijgen op de vraag: wat wil ik nu echt en hoe bereik dat?
 • Een eigen 'merktemplate' maken wat helpt om je te focussen en je persoonlijke doelen te behalen.